Castellano  


DELEGACIÓ PROVINCIAL DE BARCELONA


«SANT JORDI»



NOMEN

  • Sant Jordi:

    (Notes d'en Jordi Castañé i Mestres - Delegat Provincial de Templespaña a Barcelona)

    Sant Jordi i el drac

    Sant Jordi: Significació i semblança templaria del sant màrtir.

    Visqué el personatge històric a cavall entre els segles III i IV, essent soldat de l'exèrcit romà i originari de la Capadòcia. No existeix documentació fefaent sobre la seva vida, i fins i tot les actes del seu martiri son apòcrifes. Per elles sabem que va morir sota turment per no renegar de la seva fe cristiana, des de llavors, venerat el seu sepulcre a la ciutat de Lidda, actualment coneguda com Lod , al sud-est de Tel-Aviv, a Israel.

    Conseller de l'emperador Dioclecià (284-305) i capità d'una companyia de soldats, es convertí al cristianisme, abandonant la carrera de les armes i repartint els seus béns entre els pobres.

    Publicat l'edicte de persecució contra els cristians, va fer pública professió de fe, patint el turment i la decapitació l'any 303.

    El seu culte es va difondre a Occident en temps del sant pare Gregori el Gran (segle VII), creant la Diaconia de Sant Jordi a Roma. Al segle X apareix documentat el culte a Catalunya. Ja al segle XIII Santiago de la Vorágine en la seva obra La leyenda dorada va difondre el martiri de Sant Jordi.

    És el patró de Catalunya, juntament amb Nostra Senyora de Montserrat. També ho es d' Aragó i de Geòrgia, Grècia, Anglaterra, Lituània, Polònia, Portugal, Rússia i Sèrbia. També és el patró dels cavallers, dels «Boy Scouts» i, a Catalunya dels enamorats.

    Com tantes altres vegades ens trobem davant d'una adaptació d'un personatge molt anterior en el temps. La significació del nom s'ha de buscar en el grec Georgos. El mot deriva de Georgeron, es a dir «el que treballa la terra». El simbolisme del mateix ens acosta al seu orígen més remot del que se'n té notícia. El que treballa, cuida, mima i ajuda a donar fruit a la terra és, en efecte, l'agricultor. Però aquí hem de veure'l como el que fa fructificar a la «Mare Terra», el seu complement, el que fa renàixer la vida en ella. A l'antiga Mesopotàmia ja trobem aquesta figura a Tammuz, la part masculina d'Ixtar. De vegades, com a part d'ella mateixa, d'altres com a la seva parella, la seva dualitat.

    Sant Jordi

    Aquesta dualitat de la figura de Sant Jordi la trobem sovint tant en les tradicions orientals como en la tradició templaria. El yin i el yang, dos genets en un cavall, el Bauçant templari meitat blanc i meitat negre, bessons fundadors de ciutats, el mateix signe de Gèminis tallat a la pedra en alguns llocs de culte assenyalant la seva posició en el solstici d'estiu...

    Per altra banda, tenim la imatge que ens arriba del sant, gairebé sempre a cavall, llancejant al drac en presència d'una princesa a la que allibera del seu captiveri. Més reals, tot i que menys espectaculars, són les altres imatges que trobem d'ell, en les quals se'l sol representar a peu o a cavall acompanyant a la dama i amb el drac sotmès, dominat, però no pas mort. Sant Jordi lluita contra el mal però no el destrueix, només el refrena, el controla. No venç, convenç, en certa manera, al qui està perdut o pres pel furor descontrolat. No destrueix res. Ell es el que ajuda a la mare a donar vida, mai la manlleva. És com el pastor que condueix les ovelles a la cleda. En aquest punt l'identifiquem com al Diví Pastor, i com a tal se'l representa.

    Resurrecció de Crist

    Es produeix una nova connexió amb la relació existent entre la representació de Jesús triomfant, sortint del sepulcre i exhibint l'estendard blanc partit en un extrem i amb la creu vermella al bell mig, i amb l'armadura i escut del sant, vestuari molt semblant a l'utilitzat pels cavallers templers.

    Interpretem el simbolisme de la creu normalment com a símbol de mort i derrota, però en el cas de Jesucrist i dels màrtirs es converteix en símbol de triomf i de vida.







DADES TÈCNIQUES





CODEX TEMPLI
Els misteris Templaris a la llum de la Història i de la Tradició

  

En aquestes pàgines trobarà el lector una perspectiva integral del fenomen templari. D´una banda, la investigació rigorosa dels fets fidels a la Història; per un altre, l´exposició dels aspectes transcendentals dels Templaris des de la perspectiva de la més genuïna Tradició; la qual és primordial i unànime en totes els grans corrents espirituals d´Orient i Occident.